My blogging tips part 6 – How to make your blog better & what to avoid

16 September, 2013
Language: English

Καλησπέρα σας, και καλώς ήρθατε στην 6η ενότητα των συμβουλών μας για το blogging. Αν έχετε ήδη διαβάσει τις προηγούμενες ενότητες, μπορείτε να συνεχίσετε σε αυτήν, με γενικές συμβουλές για το πώς να κάνετε καλύτερο το blog σας και τι πρέπει να αποφύγετε.

Πώς να κάνετε το blog σας καλύτερο

 

1.      Διαβάστε πολλά ενημερωτικά άρθρα

Το blogging είναι δύσκολη δουλειά, παρά τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι για αυτό, οπότε χρειάζεται πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα, καθώς και πολύ διάβασμα. Ναι, καλά διαβάσατε! Έγραψα διάβασμα. Αν θέλετε να επιτύχετε σε κάποιον κλάδο, πρέπει να μάθετε από τους καλύτερους, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαβάσετε πολλά άρθρα για να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε και πώς να το κάνετε σωστά. Το blogging δεν είναι μόνο η συγγραφή μιας ανάρτησης και η επίσκεψη σε άλλα blogs για να αφήσετε το δικό σας link. Χρειάζεται πολλή περισσότερο χρόνο και γνώση απ’όσο μπορεί να νομίζετε για να ξεχωρίσετε μέσα στο πλήθος. Γιατί κακά τα ψέματα, το ιντερνετ έχει γεμίσει blogs.

2.      Γίνετε μέλος κοινοτήτων όπως είναι το IFB.

Για να επιτευχθεί ευκολότερα το παραπάνω σημείο, πρέπει να ενταχθείτε σε κοινότητες όπως είναι οι Independent Fashion Bloggers, όπου θα μάθετε όσα πρέπει να ξέρετε για το blogging και πώς να γίνετε επαγγελματίας σε αυτό. Το IFB είναι το τέλειο μέρος για να έρθετε σε επαφή με άλλες bloggers, που έχουν την ίδια niche και τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς (σημειώστε ότι αυτό δεν σημαίνει να τους σπαμάρετε με μηνύματα τύπου «ας ακολουθήσουμε ή μια την άλλη»).

3.      Να είστε συνεπής.

Να είστε συνεπείς με τις αναρτήσεις σας. Να γράφετε συχνά και περίπου την ίδια ώρα της ημέρας κάθε φορά. Βρείτε ποια είναι η καλύτερη ώρα να δημοσιεύετε τα άρθρα σας, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες. Ποια ώρα της ημέρας συγκεντρώνετε τους περισσότερους αναγνώστες στο blog σας; Οι αναγνώστες προτιμάνε bloggers που είναι συνεπείς και δεν αφήνουνε το blog τους χωρίς νέο περιεχόμενο για πολύ καιρό. Αν το blogging το κάνετε μόνο σαν χόμπι, είναι ΟΚ να γράφετε όποτε θέλετε. Αν όμως προσπαθείτε να ανελιχθείτε σε κάτι πιο επαγγελματικό πρέπει να έχετε ένα πρόγραμμα και να ανεβάζετε κάτι καινούργιο στο blog σας τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Από την άλλη, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να ανανεώνετε το blog σας περισσότερο από 2 φορές την ημέρα. Μια φορά ημερησίως είναι το καλύτερο αν θέλετε να έχετε συχνή παρουσία και ανανέωση. Μην γεμίζετε τα feed των αναγνωστών σας με δικά σας άρθρα μόνο.

4.      Οργάνωση blog / ημερολόγιο αναρτήσεων.

Δεν ξέρω πώς κατάφερνα να κάνω οτιδήποτε πριν αρχίσω να χρησιμοποιώ ημερολόγιο αναρτήσεων. Ήμουν χαμένη και δεν το ήξερα καν, πριν διαβάσω αυτό το άρθρο από την Joanne, για το «Πώς να δαμάσετε το blog σας με ένα εκδοτικό ημερολόγιο» (ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά) πριν από δύο χρόνια περίπου. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ να χειρίζομαι καλύτερα το χρόνο μου, να έχω καλύτερο περιεχόμενο για το blog μου, να οργανώνω τις αναρτήσεις και τις σκέψεις μου και να είμαι πιο συνεπής ως blogger. Δοκιμάστε το τώρα και ευχαριστείστε με μετά! χιχι

5.      Βγάλτε δικές σας φωτογραφίες / επεξεργαστείτε τες / βάλτε το υδατογράφημά σας

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε για το blog σας φωτογραφίες που έχετε βγάλει εσείς. Πρώτα απ’όλα είναι η δική σας δουλειά, είναι μοναδική, και το πιο σημαντικό δεν «δανείζεστε» τη δουλειά κάποιου άλλου, κάτι το οποίο μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις αν δεν είστε προσεκτικοί (διαβάστε περισσότερα για αυτό παρακάτω).

Ακόμα και οι καλύτερες φωτογραφίες χρειάζονται μια μικρή επεξεργασία για να γίνουν ακόμα καλύτερες. Οπότε επεξεργαστείτε τες με φειδώ (ελάχιστα) για να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα.

Ένα ακόμα βήμα που σας προτείνω να κάνετε είναι να βάλετε ένα διακριτικό υδατογράφημα/copyright στις φωτογραφίες σας. (Μεγάλη προσοχή: Μόνο όταν είναι φωτογραφίες που έχετε βγάλει εσείς ή έχουν βγάλει για εσάς και είστε ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους. Δεν βάζουμε watermark σε φωτογραφίες άλλων καθώς αυτό είναι καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας). Όχι μόνο για να αποφύγετε να βρεθείτε στην άλλη πλευρά της καταπάτησης πνευματικής ιδιοκτησίας (οι περισσότεροι θα σας πούνε ότι δεν ξέρανε σε ποιον ανήκει η φωτογραφία, κάτι που τις περισσότερες φορές είναι ψέμα) αλλά επίσης σαν ένα τρόπο να προωθήσετε τη δουλειά σας. Βάζοντας ένα διακριτικό watermark σε μια γωνία των φωτογραφιών σας, δίνετε τα εύσημα στη δουλειά σας (χωρίς να χρειάζεται να εξαρτάστε από κάποιον άλλο να το κάνει για εσάς όταν θα αναπαράγει τη φωτογραφία χωρίς την άδειά σας) και παράλληλα τη διαφημίζετε (οπότε αν αρέσει σε κάποιον, να ξέρει ποια είναι η πηγή και πού μπορεί να σας βρει).

6.      Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και εποικοδομητική κριτική.

Είμαι και εγώ μια απ’αυτούς που αντιμετωπιζουν δυσκολίες σ’αυτό το πεδίο καθώς είμαι «αλλεργική» στις αλλαγές και στην κριτική (κατηγορώ το ζώδιό μου :Ρ), αλλά αυτές οι συμβουλές δεν είναι μόνο για εσάς αλλά και για εμένα: να τις διαβάσω και να γίνω καλύτερη σε αυτό που κάνω.

Μερικές φορές, η κριτική είναι κάτι καλό, όταν γίνεται με καλή πρόθεση, ως προσπάθεια να βοηθήσεις κάποιον να γίνει καλύτερος. Δεχθείτε την εποικοδομητική κριτική της δουλειάς σας, ώστε να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα εμπόδιά σας και να γίνετε καλύτερη blogger. Η κριτική μπορεί πολλές φορές να είναι ένα δώρο που δεν περιμένατε καθώς μπορεί να κάνει το μυαλό σας ανοιχτό σε νέες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει, να δέχεστε κάθε είδους κριτική, καθώς ζούμε σε μια εποχή όπου κάθε δειλός (γνωστός και ως hater ή troll) κρύβεται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του για να πετάξει το δηλητήριο του. Δυστυχώς αυτοί είναι αρνητικό επακόλουθο της όποιας φήμης και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δεχτούμε ότι υπάρχουν ανάμεσα μας, να τους αγνοήσουμε και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας.

Για πιο πρακτικές συμβουλές στο πώς να κάνετε το blog σας καλύτερο, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο: 10 Things You Can Do to Make Your Blog Better in 10 Minutes.

 

Τι πρέπει να αποφεύγετε

 

1.      Μην spamάρετε άλλα blogs.

Το έχω γράψει πολλές φορές σ’αυτό το blog και θα το γράψω ακόμα περισσότερες προκειμένου να το εμπεδώσετε. Μην σπαμάρετε άλλα blogs που επισκέπτεστε αφήνοντας το link σας (ή ακόμα χειρότερα ΤΑ links σας) παντού. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι spammers ή οι bloggers που προωθούν κραυγαλέα τους εαυτούς τους. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να βρει το blog σας, ή τα links σας από τα κοινωνικά δίκτυα (social media) θα το κάνει… δεν υπάρχει λόγος να το αφήνετε σε κάθε σας σχόλιο.

2.      Μην χρησιμοποιείτε την τεχνική “follow me”.

Το ίδιο ισχύει και για την τεχνική «ακολούθησε με» / «ας ακολουθήσουμε η μία την άλλη» κλπ. Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά να κερδίσετε followers για το blog σας, ξεκινήστε να αναπτύσσετε ειλικρινείς σχέσεις με άλλες bloggers, διαβάζοντας τη δουλειά τους και αφήνοντας στοχαστικά σχόλια. Πιστέψτε με όταν σας λέω ότι περισσότεροι θα κλικάρουν το όνομα σας/ το link του blog σας αν αφήσετε ειλικρινή σχόλια που δεν θα περιέχουν τις παραπάνω φράσεις ή link αυτό-προώθησης.

3.      Μην κλέβετε /δανείζεστε φωτογραφίες από άλλα site.

Όπως έγραψα λίγο πιο πάνω, πρέπει να προσπαθήσετε να χρησιμοποιείτε τις δικές σας φωτογραφίες αντί να δανείζεστε/κλέβετε φωτογραφίες από άλλα site. Υπάρχουν νόμοι για την χρήση της δουλειάς άλλων (περισσότερα γι’αυτό παρακάτω) και πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναπαράγετε οτιδήποτε που δεν σας ανήκει. Αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όπως μηνύσεις.

4.      Αποφύγετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η χρήση της δουλειάς (φωτογραφίας κλπ.) κάποιου άλλου στο site σας χωρίς την προηγούμενη άδειά του είναι καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς «Είναι απολύτως δυνατό να σας μηνύσουν για χρήση φωτογραφιών (που δεν σας ανήκουν), στο blog σας» (ελεύθερη μετάφραση από τίτλο ξένου άρθρου). Αυτό το άρθρο (στα αγγλικά) λέει λεπτομερώς ό,τι πρέπει να ξέρετε, αλλά σημειώστε μερικά βασικά πράγματα.

Καθένας από εμάς έχει το copyright της δουλειάς του (είτε μιλάμε για φωτογραφίες, είτε για κείμενο κλπ). Κι αν δεν αναφέρεται κάπου γραπτώς ότι μπορούμε να το κάνουμε (υπό προϋποθέσεις πάντα) ΔΕΝ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε/να επεξεργασούμε/να αναπαράγουμε τη δουλειά κάποιου άλλου χωρίς τη γραπτή συγκατάθεσή του (και ειδικά χωρίς να αναφέρουμε την πηγή, δίνοντας το λιγότερο ένα link). Για να είστε ασφαλείς χρησιμοποιείτε δικές σας φωτογραφίες μόνο ή ψάξτε για φωτογραφίες που είναι ελεύθερες για χρήση από αυτές τις πηγές: Creative Commons licensed pics, Wikimedia Commons, and public domain. Αν δεν είστε σίγουροι για το copyright μιας φωτογραφίας πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη και να ζητήσετε την άδειά του για να την χρησιμοποιήσετε.

 

Και με αυτές μας τις συμβουλές φτάσαμε στο τέλος της 6ης ενότητας. Ελπίζουμε να βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον και τις συμβουλές μας χρήσιμες. Αν δεν έχετε να μας κάνετε κάποιες επιπλέον ερωτήσεις που να έχουν σχέση με το blogging και να μπορούμε να σας βοηθήσουμε μ’αυτές γράφοντας άλλη μια ενότητα, μάλλον έχουμε ένα τελευταίο κομμάτι να σας παρουσιάσουμε. Μείνετε συντονισμένοι για αυτό ως τον επόμενο μήνα! Μπορείτε όμως να κρατηθείτε απασχολημένοι μέχρι τότε διαβάζοντας τα παρακάτω σχετικά άρθρα που συγκεντρώσαμε, και φυσικά διαβάζοντας τα επόμενα άρθρα που θα έρθουν σύντομα στο Do You Speak Gossip?.

 

Ενδιαφέροντα άρθρα για να διαβάσετε (στα αγγλικά):

–          50 Online Tools to Better Your Blog

–          Bigger, Better, Bolder: Establish Your Editorial Calendar

–          Bloggers Beware: You CAN Get Sued For Using Pics on Your Blog – My Story

–          7 Blogs That Will Make You a Better Blogger

–          10 Sites Brands Visit to Learn More About Your Blog

–          How to Be Your Best Self Online

–          How to Fake Your Way to Becoming an Expert

–          6 Simple Design Tweaks to Make Your Blog Better

–          10 Things You Can Do to Make Your Blog Better in 10 Minutes

–         Killer Fashion Blogging: 50 Ways to Take Your Fashion Blog to the Next Level

BLOGLOVIN / FACEBOOK / TWITTER / INSTAGRAM

SHOP MY CLOSET

Language: English


Feel free to Gossip about it:

14 comments on “My blogging tips part 6 – How to make your blog better & what to avoid

  1. Καταπληκτικό ποστ και εξαιρετικά ενημερωτικό!! Μας έδωσες πολλές σημαντικές πληροφορίες και θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τις περισσότερες 😉

    Φιλιά πολλά
    beautyincrisis recently posted..Mani Monday #3My Profile

    • Na’sai kala Sofia mou! Poli xairomai pou sou aresan kai tis vriskes xrisimes! Min ksehaseis na diavaseis kai ta proigoumena post me ta blogging tips, an den to exeis kanei idi!
      Filakia polla!

    • Xairomai para poli pou to akouw! Autos itan o skopos mas! An exeis opoiadipote alli aporia tha xaroume poli na se voithisoume! 🙂
      S’euxaristw poli gia tin episkepsi sou sto blog mou!

  2. Excellent article, I have my mind full of good tips. Thank you very much for share all your knowledge.
    Wishful to put this tips on practice very soon. Greetings from Puerto Rico

Leave a Reply

Thank you so much for stopping by my blog. I read and appreciate every comment

  • Please leave your blog's link in the "website" box and NOT in the comment text
  • All extra links in the comment text will be deleted
  • Read the full comment policy here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge