My blogging tips part 4 – How to make your posts stand out

15 July, 2013
Language: English

Καλώς ήρθατε στο 4ο μέρος των συμβουλών μας για το blogging. Σήμερα θα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα θέματα, όπως το πώς να κάνετε τα post σας να ξεχωρίσουν και τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν γράφετε ένα post. Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις συμβουλές και είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Πώς να κάνετε τα post σας να ξεχωρίζουν

 

1.      Να βάζετε πάντα τίτλους στα post σας.

Πρώτα απ’όλα το να βάζετε τίτλους στα πόστ σας δεν χρειάζεται καν σκέψη. Δεν θα έπρεπε καν να το υποδείξω αλλά ο σκοπός μου είναι να σας βοηθήσω γιατί μερικές φορές συνηθίζουμε να ξεχνάμε τα πιο βασικά. Βλέπω πολλές bloggers να βάζουν τον τίτλο του ποστ πάνω στις εικόνες τους, αλλά όχι σαν τίτλο στα post τους. Αν θέλετε να γράψετε τον τίτλο του post σας πάνω στις φωτογραφίες σας, πολύ καλώς θα κάνετε, αλλά τουλάχιστον βάλτε τον και σαν τίτλο του post. Και παρακάτω θα σας εξηγήσω το γιατί.

2.      Χρησιμοποιείστε λέξεις κλειδιά (και στα post αλλά και στις φωτογραφίες).

Οι επικεφαλίδες είναι το καλύτερο μέρος για να βάλεις μια λέξη-κλειδί. Η τοποθεσία τους είναι αυτή που κάνει τις λέξεις-κλειδιά τόσο δυνατές. Χρησιμοποιείστε τους τίτλους των post σας προς όφελός σας, βάζοντας τις σωστές λέξεις-κλειδιά εκεί, και θα έχετε περισσότερη κίνηση στο blog σας. Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες σας. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τις φωτογραφίες σας χωρίς όνομα. Για παράδειγμα: Μην αφήνετε ποτέ μια φωτογραφία σας με όνομα σαν αυτό: ΙMG 8765. Αντί για αυτό, χρησιμοποιείστε τις ετικέτες τους προς όφελός σας, ώστε να τραβήξετε κόσμο στο blog σας και από τις μηχανές αναζήτησης. Το SEO (Search Engine Optimization / Βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης) είναι πολύ σημαντικό για τα blogs, αλλά θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε αυτό σε άλλες ενότητες αυτής της στήλης, στο μέλλον.

3.      Βάλτε έναν ενδιαφέροντα τίτλο (που να κινεί την περιέργεια)

Χρησιμοποιώντας έναν τέτοιο τίτλο για τα post σας, μπορεί να καθορίσει κατά πόσο οι αναγνώστες σας θα κάνουν κλικ πάνω στο post σας. Μερικές φορές, δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να διαβάσουμε όλα τα post στις λίστες μας, και έτσι μπορεί να παραβλέψουμε κάποια που δεν μας φαίνονται τόσο ενδιαφέροντα στην παρούσα φάση. Γι’αυτό βεβαιωθείτε ότι ο τίτλος σας είναι αρκετά ενδιαφέρων ώστε να θελήσουν να κάνουν κλικ πάνω του και να διαβάσουν το post σας.

4.      Βάλτε τουλάχιστον μια εικόνα σε κάθε σας post.

Πρέπει πάντα να έχετε τουλάχιστον μια εικόνα σε κάθε σας post. Έτσι, το κείμενο σας θα είναι πιο ευανάγνωστο, και δεν θα φαίνεται μεγάλο και κουραστικό στους αναγνώστες σας. Επιπλέον, τους δίνει μια κλεφτή ματιά στο post σας χωρίς καν να κάνουν κλικ πάνω του.

5.      Διαλέξτε μια πολύ καλή εικόνα ως τη πρώτη του post σας.

Αυτό σχετίζεται άμεσα με το προηγούμενο. Η πρώτη σας εικόνα είναι ότι είναι οτι το εξώφυλλο για ένα βιβλίο. Είναι αυτή που θα τραβήξουν τα προγράμματα ανάγνωσης (όπως το Bloglovin’), οπότε βεβαιωθείτε ότι είναι πολύ καλή, γιατί είναι το εξώφυλλο του post σας. Αν η πρώτη σας φωτογραφία δεν είναι πολύ καλή μπορεί οι αναγνώστες σας να επιλέξουν να μην διαβάσουν το συγκεκριμένο σας post. Διαλέξτε μια υπέροχη εικόνα ως πρώτη, και το post σας θα διαβαστεί στα σίγουρα από περισσότερο κόσμο.

6.      Βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες σας φαίνονται στο RSS feed του blog σας.

Και πάλι σχετιζόμενο με την προηγούμενη συμβουλή. Αν οι εικόνες σας δεν φαίνονται στο RSS feed σας, οι αναγνώστες σας δεν θα ξέρουν με τι έχει σχέση το post και μπορεί να μην διαλέξουν να το κλικάρουν.

7.      Προσπαθήστε να έχετε φωτογραφίες υψηλής/καλής ποιότητας.

Δεν είναι πάντα απαραίτητο να έχετε μια επαγγελματική κάμερα για τους σκοπούς του blog σας, ειδικά αν ξεκινάτε τώρα το blogging. Αλλά η καλή ανάλυση είναι! Είτε βγάζετε φωτογραφίες με μια DSLR camera, με μια point-and-shoot/μικρή ψηφιακή, είτε με το κινητό σας, προσπαθήστε ώστε οι φωτογραφίες που θα διαλέξετε να ανεβάσετε στο blog σας να είναι οι καλύτερες που βγάλατε. Αν οι φωτογραφίες σας είναι με κόκκους, με κακό φωτισμό, υψηλές αντιθέσεις και κορεσμό, σίγουρα τους λείπει η απαιτούμενη ποιότητα ώστε να τις χρησιμοποιήσετε στο blog σας. Οι φωτογραφίες σας μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας της απόφασης κάποιου για το αν θα μείνει ή όχι στο blog σας. Γι’αυτό βεβαιωθείτε ότι δείχνετε τις καλύτερες φωτογραφίες σας σ’αυτό. Αλλά θυμηθείτε: Υψηλή ποιότητα δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγάλο μέγεθος αρχείου. Κρατήστε το μέγεθος των αρχείων σας χαμηλό ώστε να φορτώνει το blog σας γρηγορότερα.

8.      Κρατήστε το ίδιο πλάτος για όλες τις φωτογραφίες σας.

Κάτι που πολλές bloggers κάνουν λάθος είναι ότι δεν έχουν το ίδιο πλάτος σε όλες τους τις φωτογραφίες. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε το ίδιο πλάτος σε όλες τις φωτογραφίες των post σας (είτε είναι οριζόντιες είτε κάθετες). Πρώτα απ’όλα είναι πιο εύκολο για τα μάτια, και δεύτερον, δείχνει καλύτερο και πιο επαγγελματικό σαν αποτέλεσμα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τροποποιήσετε το μέγεθος των φωτογραφιών σας ώστε το πλάτος τους να είναι ίσο με το πλάτος της κεντρικής σας στήλης (εκεί που γράφετε το κείμενο σας). Οι φωτογραφίες σας και το κείμενο σας θα πρέπει να πιάνουν όλο το πλάτος της στήλης αυτής.

Προχωράμε σε ένα επίσης σημαντικό θέμα… Μερικά πράγματα που:

Τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν γράφετε ένα post

 

1.      Όλες σας οι φωτογραφίες να έχουν μικρό μέγεθος αρχείου.

Όπως σας ανέφερα και παραπάνω, πρέπει να σώζετε τις φωτογραφίες σας σε μικρό μέγεθος για να φορτώνει γρηγορότερα το blog σας. Ξέρετε ήδη πόσο σημαντικό είναι αυτό!

2.      Χρησιμοποιήστε κάποιου είδους ορθογραφικό έλεγχο.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους τους bloggers, παλιούς και νέους. Να χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΑ ορθογραφικό έλεγχο πριν ανεβάσετε τα post σας. Προτείνω να γράφετε προηγουμένως τα κείμενά σας σ’ένα πρόγραμμα κειμενογράφου όπως είναι το Microsoft Word, ή κάτι παρόμοιο, τα όποια έχουν ήδη πάνω ορθογραφικό έλεγχο, ώστε να είστε σίγουροι ότι η ορθογραφία σας είναι σωστή. Αν δεν έχετε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα ή δεν έχετε χρόνο να το γράφετε σε άλλο πρόγραμμα πριν το μεταφέρετε στο προσχέδιο του post σας, κατεβάστε τουλάχιστον κάποια πρόσθετη εφαρμογή για τον περιηγητή σας. Ο Firefox για παράδειγμα έχει πολλές τέτοιες χρήσιμες εφαρμογές και έχει ορθογραφικό έλεγχο για πάρα πολλές γλώσσες. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κείμενα σας να είναι ορθογραφημένα.

3.      Πάντα να ελέγχετε τα post σας και να κάνετε διορθώσεις πριν τα ανεβάσετε.

Ακόμα και αν έχετε ορθογραφικό έλεγχο, πρέπει πάντα να ελέγχετε τα ποστ σας και να κάνετε τυχόν διορθώσεις πριν τα ανεβάσετε, ή να τα δώσετε σε κάποιον άλλο να τα ελέγξει για εσάς αν είστε νέα blogger.

Εγώ συνήθιζα να δίνω τα ποστ μου στον Τ. να τα διαβάσει και να κάνει τυχόν διορθώσεις όταν πρωτο-ξεκίνησα το blogging, για να βεβαιωθώ ότι δεν έκανα κάτι λάθος. Όταν ένιωσα αρκετά έτοιμη, άρχισα να τα ελέγχω μόνη μου. Τείνω να το παρακάνω μερικές φορές με τον έλεγχο αυτό, καταλήγοντας να τα διαβάζω ξανά και ξανά για να βεβαιωθώ ότι τα κείμενά μου δεν έχουν λάθη, αλλά θέλω να είναι όσο πιο τέλεια γίνεται. Τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα, και σίγουρα κάνω κι εγώ κάποια λάθη πού και πού. Αλλά πάντα κάνω ότι καλύτερο μπορώ.

Αν τα Αγγλικά σας δεν είναι πολύ καλά, καλύτερα να δώσετε τα ποστ σας σε κάποιον άλλο να τα ελέγξει για εσάς, ή σκεφτείτε να σταματήσετε να γράφετε στα Αγγλικα, αν αυτό σας δυσκολεύει. Καμιά φορά, διαβάζουμε μερικά άρθρα στα Αγγλικά, και είναι λες και χρησιμοποίησαν κάποιο translator από το ίντερνετ για να κάνουν τη μετάφραση. Αν τα αγγλικά σας δεν είναι καλά, δεν πειράζει, γράψτε μόνο στη γλώσσα σας.

Ομολογώ ότι ενώ η μητρική μου γλώσσα είναι τα Ελληνικά, όταν πρωτο-ξεκίνησα να γράφω στο blog μου ΚΑΙ στα Ελληνικά, τα βρήκα πολύ σκούρα, γιατί είχα συνηθίσει για δύο ολόκληρα χρόνια να γράφω και να σκέφτομαι τα κείμενά μου, εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Κάποιοι όροι μου έρχονται πιο εύκολα στα Αγγλικά πλέον, και η μετάφραση των κειμένων στα ελληνικά εκτός από χρονοβόρα καμιά φορά είναι και δύσκολη, γιατί πρέπει τα κείμενα να είναι όχι μόνο μεταφρασμένα αλλά και συντακτικά σωστά.

4.      Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για ορθογραφικά λάθη που όλοι λίγο πολύ κάνουμε.

Ακόμα και μετά τον έλεγχο και τις διορθώσεις ενός post, μπορεί να υπάρχουν κάποια λάθη που να έχουν ξεφύγει. Για όσους γράφετε και στα αγγλικά, μπορείτε να δείτε εδώ τα πιο σοβαρά λάθη που γίνονται στην αγγλική γλώσσα, και να δείτε έναν πολύ αστείο τρόπο για να μάθετε να τα ξεχωρίζετε από εδώ και πέρα.

Για όσους γράφουν στα ελληνικά να αναφέρω μερικά ορθογραφικά λάθη που μας βγάζουν τα μάτια κάθε φορά.

Με πιο σημαντικό αυτό: Α) «Το β΄ πληθυντικό πρόσωπο (=εσείς) ΟΡΙΣΤ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ γράφεται με -ε. Π.χ. εσείς παίζετε, γράφετε, σε αντίθεση με το γ΄ ενικό πρόσωπο (=αυτός, αυτή, αυτό κ.λπ.) ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ που γράφεται με -αι. π.χ. αυτό γράφεται, δηλώνεται [δένετε ≠ δένεται, δηλώνετε ≠ υποδηλώνεται και πιο απλά: Το υποκείμενο στους πρώτους τύπους είναι «εσείς» ενώ στους δεύτερους είναι ένα γ΄ πρόσωπο («αυτός, εκείνο, τούτο» κ.λπ.)]» (Πηγή)

Β) Το επίθετο πολύς – πολλή – πολύ και το επίρρημα πολύ

i) Το πολύς είναι επίθετο, όταν προσδιορίζει ουσιαστικό· τότε ακολουθεί το ουσιαστικό στο γένος, στην πτώση και στον αριθμό.

π.χ. με πολλή αγάπη, ο πολύς κόσμος

ii) Το πολύ είναι επίρρημα, όταν προσδιορίζει επίθετο.

Τότε λειτουργεί ποσοτικά και γράφεται με ένα λάμδα και ύψιλον.

π.χ. πολύ περισσότερο υλικό, πολύ καλός. (Πηγή)

Γ) Τα τρικατάληκτα επίθετα σε -ης -ης -ες κλίνονται ως εξής:

ο, η συνεχής, πλήρης                      το συνεχές, πλήρες (Πηγή)

Δ) και μην ξεχνάμε τα: ο ενδιαφέρων, η ενδιαφέρουσα, το ενδιαφέρον.

Πολύ εύκολα. Μην δω ξανά λαθάκια!

Αυτό ήταν το τέλος του 4ου μέρους των συμβουλών μας για το blogging. Σας ευχαριστούμε πολύ που το διαβάσατε και μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη ενότητα τον άλλο μήνα. Δείτε εδώ το 1ο μέρος (οδηγός blogging για όσους ξεκινάνε τώρα), 2ο μέρος (πώς να διαλέξετε τον σχεδιασμό του blog σας), και 3ο μέρος (πώς να τραβήξετε κόσμο στο blog σας).

Ενδιαφέροντα άρθρα για να διαβάσετε ( στα αγγλικά):  

 

–         10 Quick Tips to Write Post Titles That Boost Your Traffic

–          Style With Staying Power: 5 Ways to Make Outfit Posts Sticky

–          Write a Juicy Post Title & Get Feedback

–          How to Write Magnetic Headlines

–          How to Craft Post Titles that Draw Readers Into Your Blog

–          Are Your Titles Irresistibly Click Worthy & Viral?!

–          10 Surprising Phrases You Might Be Getting Wrong

–          SEO Made Easy: 5 Ways to Use SEO & Boost Traffic

BLOGLOVIN / FACEBOOK / TWITTER / INSTAGRAM

SHOP MY CLOSET

Language: English


Feel free to Gossip about it:

18 comments on “My blogging tips part 4 – How to make your posts stand out

  1. I always love your blog tips – your blog anyway! I loved these ones too! And I clicked on a topic – and it took me there, but by leaving your blog, so I came back to write a comment 🙂 I am lazy sometimes, hahaha, but yes, we should write a title for pictures too. I used to do that before 🙂 My sweet friend, I am a little drained, but will write when I get better. Guess what, family issues. I do feel sad, but will be better! Hope “Satuyrday’s event” (not to show it before you post 🙂 was great! Makia!
    Bee-zee recently posted..Words of wisdom plus “facts”My Profile

    • Ah you’re right. I always forget to make the external links open in a new tab, because I always open them in a new tab manually. And I know some people get annoyed if a new tab/window pops up by clicking on a link. I hope you went there again, after your comment to read that post too. They’re really useful, and I hope that mine was useful too.
      I always put titles on my posts and images…It really helps with search engines.
      I’m the same today! We went to the beach, and took my first seem in the sea, and I feel so tired. I hope you feel better soon, because I know your issues are more important. I’m here if you need me.
      As for Saturday’s event, it went well, and I’ll post some pics, together with the outfit ones, tomorrow.

  2. nice tips…although i’ve been guilty of bad pics and typos when i’m in a pinch, i do think it’s important. it takes me a long time to publish posts because i’m re-reading my text over and over.
    oomph. recently posted..dress as skirt.My Profile

    • Oh we’ve all been guilty of some of these mistakes, but we must learn from them, and get better.
      I, too, keep re-reading my posts before publishing them. I’m glad I’m not the only one! 🙂

  3. Πάλι υπήρξες ιδιαίτερα βοηθητική!! 🙂
    Μου άρεσαν πολύ αυτά που αναφέρεις στο τέλος του ποστ σχετικά με τη γραμματική! χαχα
    Ενοχλούμαι κι η ίδια πολύ όταν διαβάζω ανορθόγραφα κι ασύντακτα posts!! Απλά οκ, έχω και τον κάλο στο κεφάλι, λόγω φιλολογίας, οπότε ίσως γίνομαι και λίγο αυστηρή καμια φορά! χαχαχαχα
    Φιλάκια πολλά και keep going!!

    P.S αν δεις κάποια στιγμή κανένα “στραβό” σε κάποιο post μου, θα ήθελα να μου το επισημάνεις!!! 😀
    Elena recently posted..Handmade clothes by ChrisEmMy Profile

  4. Γεια σου Μαρκέλλα,

    παρασκευη βράδυ διαβάζω το μπλογκ σου και σ’ευχαρίστω για τις χρησιμες συμβουλες.
    Μια ερωτηση εχω για σενα, στο bloglovin δεν μου εμφανίζονται φωτογραφιες σε κάθε ποστ…εδώ είναι το account μου https://www.bloglovin.com/blog/11461771
    Μήπως εχεις καμια ιδεα τι μπορω να κανω?

    Ευχομαι να εισαι καλα, φιλια πολλα από Βιεννη,

    • Geia sou Silia! Ti kaneis? Poli xairomai pou vriskeis xrisimes tis simvoules mou!
      Gia na emfanizontai oi fwtografies sou sto Bloglovin’ prepei na einai emfaneis sto RSS feed sou, giati to bloglovin’ ta travaei apo ekei…
      Auto lene oi ipeuthinoi tou site: “In order to get your images on Bloglovin, your RSS-feed needs to contain images. The image displayed on Bloglovin will be the first image displayed in your RSS-feed, hence not necessarily not the first image in the post. The images needs to be .jpeg and no other file should be placed above the image in the RSS-feed.”
      Perissoteres plirofories, tha vreis edw: http://help.bloglovin.com/knowledgebase/articles/214435-why-don-t-images-from-my-blog-show-up-in-posts-on kai genikotera sto help section tou Bloglovin’.
      Filakia! 🙂

  5. geia sou ti kaneis??:) katarxin thelo na sou po oti kaneis katapliktiki douleia! bravo sou..thoro oti eisai i proti ellinida pou exei toso kala organomeno blog,pada stin ora tou ananeomeno,kai fusika oti anevazeis einai toso xrisimo..na fadasteis otan den ksero pos na sundiaso ta rouxa pou tha valo perno idees apo ta arthra sou..suxaritiria!!polu kali douleia…
    ithela na se rotiso kati kai elpizo na min sou einai kopos na mou apadiseis…ithela na se rotiso pos mporeis kai kaneis kathe post se duo glosses..ennoo ta vimata.eimai kainouria blogger kai pragmatika tha me voithouses polu an mou peis.

    keep going! ^_^, makia!

    • Se euxaristw para poli gia ta kala sou logia! Xairomai poli pou sou aresei i douleia mou! 🙂 Prospathw panta na to krataw organwmeno kai na to ananewnw sixna me nea posts…
      Fisika kai den mou einai kopos na sou apantisw. EInai xara mou na voithaw opou mporw! 🙂 Apla tha ithela na mou peis an to neo sou blog einai blogspot, ‘i wordpress, giati to diko mou einai wordpress, kai kata pasa pithanotita den isixioun ta idia…Proswpika prosthetw tin nea selida me kwdika…. Alla auto to kanw mono se osa post exoun poli megalo keimeno opws auto. Ola ta alla ta exw mesa stin idia selida.
      Fisika an eisai panw se wordpress kai theleis na einai genika diglwsso to site sou, iparxoun eidika plug in gia na to kaneis… Alla gia blogger/blogspot, den gnwrizw distixws, giati den exw doulepsei panw se auto…

      • koitakse to blog pou eixa to diegrapsa giati den to ananeona katholou kai anevaza opote nane..se blogspot exo doulepsei mono..alla skeftomai to kainourio pou tha kano na einai se wordpress gt se blogspot den vrisko pos na to kano diglosso.kai an katalavo se wordpress pos ginete me auto tha epilekso na doulepso.an mporeis pes mou ligaki ta vimata i an exeis kapoio arxeio etimo me ta vimata tha ektimousa polu an mou to estelnes 🙂 euxaristo polu!!!

        • Apo blogspot den exw idea giati den exw doulepsei pote panw s’autin tin platforma. Apo tote pou ksekinisa douleuw se olodiko mou site, panw sto wordpress.org.
          Den exei kapoia sigekrimena vimata na kaneis gia na kaneis to site sou diglwsso. Apla egathistas kapoio plug in opws einai to polylang, pou einai poli dimofiles gia tetoia douleia: https://wordpress.org/plugins/polylang/ Alla mporeis na psaxeis kai na vreis kai alla tetoia plug in…
          Vevaia den kserw an mporeis na to xrisimopoiiseis se blog pou einai hosted sto wordpress.com, pou einai i antistoixi dwrean platforma, kai leitourgei panw katw san ton blogger.

Leave a Reply

Thank you so much for stopping by my blog. I read and appreciate every comment

  • Please leave your blog's link in the "website" box and NOT in the comment text
  • All extra links in the comment text will be deleted
  • Read the full comment policy here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge