My blogging tips Part 1 – A beginner’s guide to blogging

15 April, 2013
Language: English

Καλησπέρα σε όλους! Σήμερα ξεκινάω μια νέα στήλη για το blog μου, την οποία ήθελα εδώ και πάρα πολύ καιρό να ξεκινήσω, αλλά συνεχώς το ανέβαλλα. Ονομάζεται My blogging tips/οι συμβουλές μου για το blogging, και μ’αυτά τα άρθρα θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλες τις νέες bloggers και ίσως και κάποιες παλιότερες, και να προσφέρω μέρος της γνώσης που συγκέντρωσα αυτά τα 2+ χρόνια που ασχολούμαι με το blogging. Μιας και δεν είμαι ειδική στον τομέα, ζήτησα τη βοήθεια του αγοριού μου, Τ., ο οποίος είναι ενεργός στο ίντερνετ με την online επιχείρησή του εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αυτοδίδακτος προγραμματιστής και ελεύθερος επαγγελματίας, με πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο, και είναι ο πρώτος στον οποίο πάω για βοήθεια για ότι έχει να κάνει με προγραμματισμό ή αν χρειάζομαι οποιαδήποτε άλλη συμβουλή. Γι’αυτό θέλω να τον ευχαριστήσω που συμφώνησε να συνεργαστούμε για να γράψουμε αυτή τη σειρά άρθρων, ώστε να συνδυάσουμε τις γνώσεις μας, για να παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές σε κάθε blogger (κυρίως στο πεδίο της μόδας και της ομορφιάς). Θα χωρίσουμε αυτήν την στήλη σε ενότητες, ώστε να είναι ευκολότερο να διαβαστούν και να γραφτούν. Παρόλα αυτά να είσαστε προετοιμασμένοι να διαβάσετε αρκετά μεγάλα κείμενα. Ελπίζω να βρείτε ό,τι γράψουμε εδώ ενδιαφέρον και να μείνετε μαζί μας μέχρι το τέλος. Με αυτήν τη σειρά άρθρων, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τις bloggers και να απαντήσουμε σε πολλές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Φυσικά, μερικές από αυτές μπορεί να αποτελούν προσωπικές απόψεις και μπορεί να μην ισχύουν σε όλους. Στην τελική ανάλυση, όπως λέει και ο τίτλος είναι οι δικές μου συμβουλές, ή πιο σωστά οι δικές μας.

Τι πρέπει να γνωρίζεις όταν ξεκινάς ένα blog

 

1.     Πρέπει να καταλάβεις τι είναι το blog

Πρώτα απ’όλα πρέπει να καταλάβεις τι ακριβώς είναι ένα blog. Blog είναι μια ιστοσελίδα, στην οποία δημοσιεύονται κείμενα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εμφανίζονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά.  Ο όρος blog, είναι μια συντόμευση των λέξεων weblog ή αλλιώς web log. Η συγγραφή, η διατήρηση ή η προσθήκη άρθρων σε ένα υπάρχον blog ονομάζεται blogging. Τα ξεχωριστά άρθρα σε ένα blog ονομάζονται “blog posts,” “posts” ή “entries”/καταχωρήσεις. Το άτομο που δημοσιεύει αυτές τις καταχωρήσεις ονομάζεται blogger. Ένα blog περιέχει κείμενο, υπερκείμενο, εικόνες και συνδέσμους (προς άλλες ιστοσελίδες, βίντεο, ήχο/τραγούδια ή άλλα αρχεία). Τα blog χρησιμοποιούν ένα συνομιλητικό στυλ εγγραφής. Πηγή (από μετάφραση)

2.     Ποιος είναι ο σκοπός του blog σου

Αποφάσισες να ξεκινήσεις ένα blog. Προφανώς ξέρεις το πεδίο για το οποίο θες να γράψεις, για παράδειγμα: μόδα, ομορφιά, προσωπικό στυλ, φωτογραφία, φαγητό, ταξίδια κλπ. Πριν συνεχίσεις πρέπει να σκεφτείς ποιος είναι ο σκοπός του. Θες να έχεις ένα blog ως χόμπι; Ή επιθυμείς να το μετατρέψεις σε επάγγελμα στο μέλλον; Δεν πειράζει άμα δεν ξέρεις ακόμα. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα blog ως χόμπι και να το εξελίξεις στη συνέχεια. Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι το blogging είναι πολύ πιο δύσκολο απ’όσο νομίζεις και χρειάζεται πολλή δουλεία, χρόνο, πάθος και αποφασιστικότητα. Δεν πρέπει να ξεκινήσεις ένα blog νομίζοντας ότι θα γίνεις αυτόματα διάσημος/η και θα κάνεις επαγγελματική καριέρα απ’αυτό. Πρέπει να κρατήσεις τις προσδοκίες σου χαμηλές και να ξεκινήσεις με μικρά βηματάκια. Δεν τα λέω αυτά για να σε τρομάξω, είναι η σκληρή αλήθεια και θέλω να είσαι ενήμερος/η για αυτήν. Πολύ λίγες bloggers έχουν τη φήμη και ότι έρχεται με αυτήν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να γίνεις ένας/μια απ’αυτές. Απλώς προσπάθησε να θυμάσαι τα παραπάνω.

3.     Πώς να διαλέξεις όνομα για το blog σου

Το να διαλέξεις όνομα για το blog σου είναι συνήθως δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να σκεφτείς σε τι θα ειδικεύεται αυτό…Με τι έχει σχέση το blog σου; Παπούτσια, μόδα, προσωπικό στυλ; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις λέξεις-κλειδιά που θα σε κάνουν να έχεις καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, και έτσι θα είναι ευκολότερο να βρει κάποιος το blog σου στο μέλλον. Το να έχεις τις σωστές λέξεις-κλειδιά στο όνομά του blog σου θα βοηθήσει πολύ (όπως μόδα, στυλ, ομορφιά, φαγητό) αλλά είναι επίσης και ένα μεγάλο κλισέ. Βρες κάτι που θα σε χαρακτηρίζει και που θα λέει κάτι για σένα και το αντικείμενο του blog σου. Προσπάθησε να το κάνεις εύκολο να το θυμηθεί κάποιος. Κάνε μια έρευνα για να δεις αν κάποιος χρησιμοποιεί ήδη το όνομα που σκέφτηκες (Θα σας δώσουμε τα απαραίτητα links παρακάτω). Δεν θέλεις να κλέψεις το όνομα κάποιου άλλου. Και αν σκέφτεσαι να αγοράσεις τη δική σου διεύθυνση, έλεγξε ότι η διεύθυνση αυτή είναι διαθέσιμη. Επίσης, βεβαιώσου ότι η διεύθυνσή σου είναι ίδια με το όνομά του blog σου. Είναι πολύ σημαντικό! Μερικά ενδιαφέροντα άρθρα για να διαβάσεις, από τις Independent Fashion Bloggers εδώ, εδώ και εδώ.

4.     Πώς να δημιουργήσεις ένα blog.

Αφού διαλέξεις το όνομα του blog σου, πρέπει να σκεφτείς ποια πλατφόρμα θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις. Υπάρχουν 2 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πάλι, και υπάρχουν 2 τρόποι να το κάνεις: Δωρεάν ή επί πληρωμή. Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσεις είναι: Θες να ξεκινήσεις ένα blog, μόνο ως χόμπι; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε σου προτείνω τον δωρεάν τρόπο. Αν απάντησες όχι, και θες να ξεκινήσεις το blogging επαγγελματικά ή να το εξελίξεις αργότερα, τότε ο επί πληρωμή τρόπος είναι αυτός που σου ταιριάζει.

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες για blogging, και οι περισσότερες είναι δωρεάν στη χρήση. Οι πιο δημοφιλείς είναι: WordPress.com, WordPress.org, Blogger, Tumblr, Typepad, On Sugar, κλπ.

Ξεκίνησα το blogging έχοντας διαβάσει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε πλατφόρμας, και με τη βοήθεια του Τ. αποφάσισα να πάω  κατευθείαν στο WordPress.org, η οποία είναι μια «αυτό-φιλοξενούμενη» πλατφόρμα (το wordpress.org είναι δωρεάν, αλλά πρέπει να πληρώνεις για τη φιλοξενία των δεδομένων σου σε κάποιο server), και να αγοράσω την προσωπική μου διεύθυνση από την πρώτη μέρα. Είναι πολύ ικανοποιημένη με αυτή μου την απόφαση, και βλέποντας ότι όλο και πιο πολλές bloggers καταλήγουν να κάνουν το ίδιο τώρα τελευταία, με κάνει να πιστεύω ότι ήταν και η σωστή. Ξεκίνησα το blogging ως χόμπι αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήθελα πολύ να εξελιχτεί σε επάγγελμα, και ακόμα θέλω, οπότε νομίζω ότι ήταν η σωστή επιλογή για εμένα.

Άμα θέλετε να είναι δωρεάν, τότε το wordpress.org δεν είναι για εσάς. Αλλά τα wordpress.com, Blogger, Tumblr κλπ είναι. Να θυμάστε ότι όταν χρησιμοποιείτε κάποια απ’τις παραπάνω πλατφόρμες, το blog σας φιλοξενείται σε δικούς τους servers, και έτσι έχουν το δικαίωμα να σας το κατεβάσουν ανά πάσα στιγμή και για οποιονδήποτε λόγο. Είναι σπάνιο, αλλά μπορεί να (και έχει) συμβεί. Αν σας ενδιαφέρει να βγάλετε κάποια χρήματα από διαφημίσεις ή/και affiliate links, τότε πρέπει να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό στο wordpress.com. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο για να σας βοηθήσει να βρείτε ποια είναι η καλύτερη πλατφόρμα για τις ανάγκες σας (στα αγγλικά). Διαβάστε το προσεκτικά. (Περισσότερα για τις διαφημίσεις και τα affiliate links στα επόμενα μέρη αυτής της στήλης).

Όταν φιλοξενείστε σε μια απ’αυτές τις πλατφόρμες έχετε ένα subdomain, και μοιάζει κάπως έτσι: yourblogname.blogspot.com ή yourblogname.wordpress.com. Μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε δικό σας domain πληρώνοντας ένα μικρό ποσό ετήσια, ώστε το URL σας να είναι κάπως έτσι: yourblogname.com ή  .gr, .net κλπ. Έτσι, θα έχετε το δικό σας domain name (μικρό κόστος-ανά έτος) αλλά θα εξακολουθείτε να φιλοξενείστε στους servers της πλατφόρμας σας δωρεάν. Υπάρχει πάντα η επιλογή να μετακινήσετε το blog σας σε κάποια  άλλη πλατφόρμα, όπως είναι το wordpress.org. Εδώ θα βρείτε έναν οδηγό να σας βοηθήσει με τη «μετακόμιση» (στα αγγλικά).

Ένα άλλος τρόπος να το κάνετε είναι να πληρώσετε και για το domain name σας (ετήσια), και για τη φιλοξενία (μηνιαία). Κάτι τέτοιο δεν είναι φθηνό, οπότε δεν θα σας το πρότεινα αν δεν το βλέπετε σοβαρά ή επαγγελματικά γιατί δεν θα σας συμφέρει οικονομικά. Αν παρόλα αυτά το θέλετε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσετε:

Βήμα 1ο: Αγοράστε ένα domain name για το blog σας (βεβαιωθείτε ότι το domain name και το όνομα του blog σας είναι το ίδιο, για να μην μπερδεύετε τους αναγνώστες σας, και κάντε μια έρευνα προηγουμένως για να δείτε αν είναι διαθέσιμο). Για να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα σε .com/.net και πολλά περισσότερα, χρησιμοποιείστε αυτό το site, καθώς επίσης και για να αγοράσετε domain names σε χαμηλές τιμές/κόστος και με 100% προστασία προσωπικών δεδομένων (Τα προσωπικά δεδομένα σας δεν θα εμφανίζονται αν κάποιος ψάξει το domain name σας, αλλιώς είστε υποχρεωμένοι να δείχνετε τα πλήρη στοιχεία σας). Για να ελέγξετε .gr domain names, κοιτάξτε αυτό το site.

Βήμα 2ο: Βρείτε τον κατάλληλο πάροχο hosting (φιλοξενίας) καθώς και το πακέτο που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Θα αναφέρουμε μόνο μερικές εταιρείες hosting, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές και μόνο μερικές είναι καλές. Αρχικά, ψάξτε για ένα shared hosting package (κοινόχρηστο πακέτο φιλοξενίας) με τουλάχιστον 100GB bandwidth (εύρος ζώνης) (πολύ σημαντικό για να μένει ενεργό το site σας) και γύρω στα 10GB σκληρό δίσκο (για να μπορείτε να ανεβάσετε άπειρες φωτογραφίες χωρίς πρόβλημα) και κατά προτίμηση να βρίσκεται κοντά στη χώρα σας (για παράδειγμα αν έχετε κυρίως κόσμο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρείτε έναν πάροχο εκεί). Κοιτάξτε αυτά τα site: http://www.hawkhost.com/, http://www.stablehost.com, http://www.eleven2.com, http://www.geekstorage.com. Επίσης αποφύγετε τους υπερβολικά φθηνούς παρόχους hosting, γιατί συνήθως δεν είναι καθόλου καλοί. Να’σαστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε $6-$15/μήνα. Κατά καιρούς φιλοξενώ και εγώ μερικά blogs στο server μου, με ανταγωνιστικές τιμές, οπότε αν ενδιαφέρεστε αφήστε μου ένα σχόλιο παρακάτω και θα επικοινωνήσω μαζί σας. 🙂

 

Αυτό είναι το τέλος του πρώτου μέρους της σειράς των συμβουλών μου/μας για το blogging, το οποίο ήταν κυρίως στοχευόμενο σε νέες bloggers, ή σε άτομα που σκέφτονται τώρα να ξεκινήσουν ένα blog. Ελπίζω να καλύψαμε τα περισσότερα που χρειάζεται να γνωρίζετε όταν ξεκινάτε ένα blog, και να απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις που πιθανόν να είχατε για κάποια απ’αυτά. Αν παρόλα αυτά, έχετε κάποια ερώτηση να κάνετε, αφήστε το σχόλιό σας παρακάτω και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Θα καλύψουμε περισσότερα θέματα και σημαντικά βήματα στις επόμενες ενότητες αυτής της σειράς post. Μείνετε συντονισμένοι για να διαβάσετε περισσότερα στο post του επόμενου μήνα, περίπου στα μέσα του. Αν έχετε άλλες απορίες/ερωτήσεις που θέλετε να καλύψουμε στις επόμενες ενότητες, αφήστε τες παρακάτω.

Ενδιαφέροντα άρθρα για να διαβάσετε (τα περισσότερα στα αγγλικά):

–          10 things I wish I had known about blogging by Stylish Thought

–          100 Reasons Why It’s Great to be a Blogger by IFB

–          The Blogging Landscape: What It’s Like To Start A Blog Right Now by IFB

–          How to start a blog – Beginner’s guide, by Superficial Girls

–          Beauty blogging tips and tricks: Domain Name από τις Greek Beauty Bloggers

Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν μαζί μας. Καλό blogging!

 

BLOGLOVIN / FACEBOOK / TWITTER

Language: English


Feel free to Gossip about it:

43 comments on “My blogging tips Part 1 – A beginner’s guide to blogging

    • Na’sai kala glikai mou Elena! Eixa toso agxos gi’auto to post, kai mou pire para polles wres na to organwsw kai na to grapsw…Elpizw otan apofaiseis na kaneis kai esi to diko sou blog na se voithisoun auta ta post! 🙂

    • S’euxaristw poli Christina mou! Eipame na ta paroume apo tin arxi gia na voithisoume oso to dinaton perissotero…Oi epomenes enotites den tha einai estiasmenes mono se new bloggers, alla tha protinoun simvoules kai gia palies…Elpizw na sas aresoun…
      Filakia polla! Kali evdomada! 🙂

  1. I looooved this post, and will love the series! You and T. are such a great team – I really thank you for all you have done for me and my blog! You are stars! I will still write a post thanking you and T. properly! By now, great information and links! As I said, you are such a star! 🙂 Makia!
    Bee-zee recently posted..Words of WisdomMy Profile

    • <3 My sweet Bee-zee, you're the biggest supporter of my work. And I can't thank you enough for it. It was my pleasure helping you with your new blog, and you know I'm here to help you with whatever you need! You've already done so much for me, you don't have to make a post about us. hehe 🙂 Thank you, really! 🙂 Makia!

  2. Καλή αρχή στη νέα στήλη!!!
    Νομίζω πως θα τα πάει περίφημα γιατί όλοι μας (ακόμα κ’ να τα ψιλοκαταφέρνουμε να “πειράζουμε” κωδικούς!), πάντα θα βρίσκεται κάτι νέο να μάθουμε!!!
    Ευχαριστούμε πολύ!!!
    Φιλάκια (και στους 2 σας)!!!
    Καλή εβδομάδα!!!
    syros2js recently posted..ΓΑΜΟΥ… ΔΩΡΑ!!!My Profile

    • Ευχαριστούμε πολύ!
      Ελπίζω να βρείτε τις επόμενες ενότητες ακόμα πιο χρήσιμες, γιατί αυτό ήταν κυρίως για αυτούς που ξεκινάνε τώρα.
      Χαίρομαι που σας άρεσε!
      Φιλάκια πολλά! Καλή εβδομάδα! 🙂

    • Ευχαριστούμε πολύ γλυκιά μου An.ni.
      Ελπίζω οι συμβουλές μας να σε βοηθήσουνε μελλοντικά. Αν χρειαστείς καμία βοήθεια, στο μέλλον, μη διστάσεις να μας ρωτήσεις! Αν και σε βλέπω, εσύ ψάχνεσαι πολύ και με τα ποστ και με τα βιντεάκια σου! Κάνεις πολύ καλή δουλεία, μπράβο!

    • S’euxaristw poli! Xairomai pou to les, eidika otan mou les oti eisai tou kladou! Prospathisame oso mporesame na grapsoume kapoia vasika tips…Tha mporousa na grapsw poli perissotera, alla to keimeno einai idi megalo! Tha exei omws kai alla tetoia post sto mellon…
      Alitheia me ti asxoleisai?

    • Glad you found them interesting. You’re welcome. There are gonna be more posts in the future, less targeted in new bloggers, and more on old ones! 🙂

    • Na’sai kala Zoi! S’euxaristw! Tha iparxoun kai alla sto mellon pou elpizw na voithisoune kai palioteres bloggers poy exoun idi to diko tous blogs…

  3. Πάρα πολύ αναλυτικό κι ωραίο post! Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία δεν τα κατάλαβα πολύ, αλλά πού θα μου πάει! αχαχχαχα! Προσωπικά με έχεις βοηθήσει πολλές φορές με διάφορες δυσκολίες που συνάντησα με το δικό μου blog, οπότε σε ευχαριστώ για αυτό κι εδώ!! :)))
    Μπράβο σου, γιατί είσαι από τις ελάχιστες bloggers και δη στην Ελλάδα, που είναι διατεθειμένες να βοηθούν τους νέους bloggers. Επιπλέον, είσαι πολύ προσιτή και προσγειωμένη και χαίρομαι ιδιαίτερα για την αλληλοστήριξη και την επικοινωνία μας! (believe me, πολλές έχουν καβαλήσει το καλάμι ;))
    Φιλάκια πολλά Εμ!! :*
    Elena recently posted..Fairy tales in AthensMy Profile

    • S’euxaristw para poli gia ta toso kala sou logia! Pragmatika xairomai na voithaw opou mporw, kai to kanw me megali mou xara! Gi’auto ithela na kanw kai autin ti seira twn post gia na voithisw akoma perissotero…
      Ama den ta katalaveis kai xreiasteis kapoia voitheia, min distaseis na me rwtiseis…Distixws den ginotane na ta grapsw pio analitika, giati itan idi para poli megalo to post…Sta epomena tha analisoume alla themata, kai texnika kai mi… Xairomai pou eixe kali ipodoxi to prwto post ti seiras…
      Kai esi eisai glikitati kai poli xairomai gia ti metaxi mas epikoinwnia! 🙂
      Filakia polla Elena!

    • Really? What a coincidence! It’s indeed really handy, because he’s the one hosting my blog too! hehe I would be lost without him. I don’t even own a credit card.
      I’m glad you found my post useful. Hope anyone who’s interested will find it interesting and useful too. And there are going to be more parts, as a collaboration with T. to share whatever we can.

    • S’euxaristw poli kai xairomai pou vrikes to arthro endiaferon. Ithela mines na grapsw kati tetoio, alla thelei polli douleia kai organwsi…
      Grafw ta teleutaia 2.5 xronia, apo ton Ianourario tou 2011. To pws ksekinisa kathws kai merikes alles plirofories tha tis vreis s’autin tin sinenteuxi pou eixa dwsei persi, stis Greek Beauty Bloggers: http://www.doyouspeakgossip.com/2012/06/my-interview-to-greek-beauty-bloggers/

      Para poli wraia i idea sou, kai s’euxaristw poli! Ama iparxei endiaferon, vevaiws kai na to kanw… 🙂
      Se liges wres tha anevei kai to 2n part 🙂

  4. Pingback: My blogging tips Part 2 – How to choose your blog’s design | Do You Speak Gossip?

  5. Pingback: My blogging tips Part 3 – How to drive traffic to your blog | Do You Speak Gossip?

  6. Pingback: My blogging tips part 4 – How to make your posts stand out | Do You Speak Gossip?

  7. Pingback: My blogging tips | A recap | Do You Speak Gossip?

  8. I appreciate all of your advice. I have recently started blogging and truly have used your tips and incorporated them when creating my blog. Thank you!
    xoxo!

    • Thank you very much Shivu! I’m glad that my post managed to be helpful for you on your first steps of blogging. You’re welcome.
      If you need any more advice for your blog in the future, don’t forget to check out the rest of the blogging tips. You will find them under the Blogging category, or you can just click here to read them all: http://www.doyouspeakgossip.com/category/blogging/

      Have a nice day! 🙂

Leave a Reply

Thank you so much for stopping by my blog. I read and appreciate every comment

  • Please leave your blog's link in the "website" box and NOT in the comment text
  • All extra links in the comment text will be deleted
  • Read the full comment policy here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge