My blogging tips Part 2 – How to choose your blog’s design

15 May, 2013
Language: English

Στο προηγούμενο άρθρο αυτής της στήλης συζητήσαμε τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος όταν ξεκινάει (και πριν ξεκινήσει) ένα blog. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ, άμα το χάσατε. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε:

Πώς να διαλέξετε τη σχεδίαση του blog σας

 

Σε αυτήν την ενότητα θα συζητήσουμε για το τι πρέπει να κάνετε (και τι όχι) όταν διαλέγετε τη σχεδίαση του blog σας καθώς και οτιδήποτε γύρω από αυτό. Φυσικά κάποια απ’αυτά είναι υποκειμενικά, αλλά υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες προτείνουν οι περισσότεροι bloggers (και κάποιες που γενικά δεν αρέσουν).

1. Το theme (σχέδιο) του blog.

Στις περισσότερες πλατφόρμες υπάρχουν themes έτοιμα για χρήση, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στα γούστα σας. Διαλέξτε ένα που να είναι ουδέτερο, που σημαίνει οπτικά καλό (όχι έντονα χρώματα), κατά προτίμηση με τουλάχιστον μια πλαϊνή στήλη (ώστε να μπορείτε να προσθέσετε οτιδήποτε θέλετε σ’αυτήν), καθώς και χώρο για κεφαλίδα (η φωτογραφία στην κορυφή της σελίδας του blog σας). Υπάρχουν πολλά δωρεάν themes για να διαλέξετε, αλλά αν ενδιαφέρεστε μπορείτε επίσης να αγοράσετε κάποιο άλλο σε ποικίλες τιμές που εξαρτώνται από το τι ψάχνετε. Μπορείτε επίσης να σχεδιάσετε το δικό σας theme (αν είστε καλός/ή σε κάτι τέτοιο), ή να προσλάβετε κάποιον άλλο να το κάνει για εσάς. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς! Δείτε εδώ τη μεγαλύτερη δωρεάν λίστα από WordPress themes.

2. Διαλέξτε ένα καθαρό φόντο.

Κάτι μονόχρωμο (αλλά όχι πολύ έντονο) είναι το καλύτερο που μπορείτε να διαλέξετε, αλλά μπορείτε να ψάξετε ένα ωραίο μοτίβο ή κάποιο χρώμα με διαβαθμίσεις. Το καλύτερο θα ήταν να μην διαλέξετε κάποια εικόνα ως φόντο (ειδικά αν σκέφτεστε να τη βάλετε σε παράθεση) γιατί τραβάει την προσοχή μακριά από το περιεχόμενό σας, και μπορεί να γίνει κουραστικό για τα μάτια των αναγνωστών σας.

3. Κρατήστε την πλαϊνή στήλη, όσο το δυνατόν πιο καθαρή.

Προσθέστε μόνο τα απαραίτητα στην στήλη αυτή, και αποφύγετε την ακαταστασία. Δεν χρειάζεστε γλυκούτσικες εικόνες από βραβεία, φωτογραφίες, και κουμπάκια κάθε είδους. Προσπαθήστε να το κρατήσετε λιτό. Ένα email, κουτί αναζήτησης, περιοχή με κουμπιά για να μπορούν να σας ακολουθήσουν οι αναγνώστες σας (κρατήστε τα μικρά και συμμαζεμένα), το αρχείο/ιστορικό σας (σε αναπτυσσόμενο μενού), κατηγορίες (καλές για λέξεις-κλειδιά) και ίσως ένα tag cloud (για τον ίδιο λόγο). Κάθε τι έξτρα που προσθέτετε θα επιβραδύνει τη φόρτωση του blog σας δραματικά. Δεν το θέλετε αυτό.

4. Χρησιμοποιείστε απλές και κανονικές σε μέγεθος γραμματοσειρές.

Είναι ωραίο να έχετε μια μοναδική και όμορφη γραμματοσειρά, αλλά προσπαθήστε να την κρατήσετε λιτή και ευανάγνωστη. Κανείς δεν πρόκειται να ξοδέψει παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα προσπαθώντας να διαβάσει τα κείμενά σας, οπότε θέλετε να το κάνετε εύκολο για αυτούς ώστε να ξαναέρθουν στο μέλλον. Ναι, οι περισσότεροι απλά μετακινούνται στη σελίδα κοιτάζοντας μόνο τις φωτογραφίες, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που όντως διαβάζουνε το κείμενο (όπως εγώ!). Επίσης προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε γραμματοσειρές κανονικού μεγέθους. Μερικές φορές επισκέπτομαι κάποια blogs και είναι τόσο δύσκολο να διαβάσεις το κείμενο που έχουν γράψει γιατί η γραμματοσειρά τους είναι υπερβολικά μικρή. Μπορείτε να βρείτε μερικές προτάσεις εδώ. Μια πολύ καλή πηγή γραμματοσειρών είναι αυτή.

5. Αποφύγετε τα τεράστια header.

Νομίζω ότι μιλάω εκ μέρους πολλών που όπως εμείς αντιπαθούνε να επισκέπτονται ένα blog και το πρώτο πράγμα που βλέπουνε να είναι ένα τεράστιο header που πιάνει όλη την οθόνη με το μέγεθός του. Αγαπητοί bloggers, δεν είναι όμορφο! Για την ακρίβεια είναι τόσο ξεπερασμένο που θυμίζει τη δεκαετία του ’90. Και πραγματικά δεν μου αρέσει να χρειάζεται να κάνω scroll down 2 ή 3 φορές με το ποντίκι μου για να μπορέσω να δω έστω μέρος του περιεχόμενου του blog σας. Βλέπω πολλές να το κάνουν τελευταία, και ίσως να ξαναέγινε μόδα ή κάτι, αλλά προσπαθήστε να το αποφύγετε, ειδικά αν το header σας αποτελείται μόνο από το όνομα του blog σας ακριβώς στη μέση του. Είναι περιττό! Όταν διαλέγετε header για το blog σας, προσπαθήστε να το κάνετε να παίρνει το πολύ το 1/3 της οθόνης/σελίδας σας. Είναι πάντα καλύτερο να βλέπουμε ένα μέρος του περιεχομένου χωρίς να χρειάζεται να κατέβουμε πιο κάτω στη σελίδα. Επίσης, αν το blog σας έχει διαφημίσεις, σας παρακαλώ μην τις βάζετε ακριβώς κάτω από το header σας (ειδικά αν το header σας είναι ήδη τεράστιο και έχετε πάνω από 1 διαφήμιση εκεί).

Ο Τ. διαφωνεί μαζί μου, ή απλά δεν τον ενοχλεί τόσο, αλλά εγώ θέλω να προσθέσω ότι δεν μου αρέσουν ούτε τα ιδιαιτέρως μικρά header. Όταν λέω μικρά εννοώ σε πλάτος. Καλό θα είναι το πλάτος του header σας να είναι όσο η κεντρική και η πλαϊνή στήλη σας μαζί. Δείχνει πιο καθαρό και επαγγελματικό.

6. Πείτε ΟΧΙ στα τραγούδια που ξεκινάνε να παίζουν αυτόματα.

Με όποιον και να το έχουμε συζητήσει λέει το ίδιο: Τα τραγούδια που ξεκινάνε να παίζουν αυτόματα μόλις φορτώνει ένα site ή blog είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Αν πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε ένα πρόγραμμα που παίζει μουσική στο blog σας, δώστε μας την επιλογή να πατάμε μόνοι μας το play αν το επιθυμούμε. Μερικοί, διαβάζουν blogs από τη δουλειά τους, και δεν τους αρέσει σε καμία περίπτωση να ξεκινάνε τα τραγούδια να παίζουν αυτόματα. Επίσης, το σημαντικότερο, θα επιβραδύνει και πάλι το χρόνο φόρτωσης του blog σας.

7. Σύστημα σχολίων

Όλες οι πλατφόρμες έχουν ένα σύστημα σχολίων. Βεβαιωθείτε ότι η δική σας και το theme σας, έχουν ενεργοποιημένη την επιλογή του threading. Έτσι θα μπορείτε να απαντάτε κατευθείαν σε κάθε σχόλιο ατομικά.

Στο Blogger, μπορείς να έχεις κάποιο λογαριασμό σε κάποια από τις κορυφαίες πλατφόρμες, να σχολιάζεις με το όνομα του blog σου και το URL, ή να σχολιάζεις ανώνυμα. Μερικά όμως blogs προτιμούν να έχουν κλειστή την επιλογή του Name/URL και Anonymous για να αποφύγουν κακόβουλα σχόλια από ανώνυμους καθώς και spam. Δεν θέλω να κρίνω την απόφασή τους, αλλά σαν blogger που έχω self-hosted blog, δεν μπορώ να σχολιάσω με την κανονική μου ταυτότητα, αν η επιλογή αυτή είναι κλειστή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνδεθώ με την 2η ταυτότητά μου (στο wordpress.com όχι στο .org, την οποία δημιούργησα αποκλειστικά για αυτό το σκοπό) ώστε να μπορώ να σχολιάσω και πρέπει να αφήνω το link του blog μου, ώστε να ξέρουν ποια είμαι (κάτι που πραγματικά μισώ να κάνω, γιατί δεν μ’αρέσει η υπερβολική αυτό-προώθηση – θα επανέλθω σ’αυτό αργότερα). Συνειδητοποιείτε φαντάζομαι ότι δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε έχουν όλοι την διάθεση να το κάνουν και γι’αυτό το λόγο μπορεί να χάνετε αρκετούς σχολιαστές και αναγνώστες.

Επίσης, τι συμβαίνει με τα blogs που η μόνη επιλογή που έχουν ανοιχτή είναι να σχολιάσεις με το Google account σου; Δεν θέλετε να έχει το blog σας κίνηση; Αν μου αφήνετε κάποιο σχόλιο, μου αρέσει να τσεκάρω πίσω το blog σας, και να αφήνω και εγώ το δικό μου. Αλλά πραγματικά με αυτήν την «απαγόρευση» το καθιστάτε αδύνατο.

Κάτι ακόμα που μισώ και βρίσκω παντελώς άχρηστο (και δεν είμαι η μόνη) είναι η χρήση της CAPTCHA/αναγνώριση λέξης. Αγαπητοί bloggers, είμαστε στο 2013, τα «αυτοματοποιημένα ρομποτάκια» είναι υπερβολικά έξυπνα για να μην μπορούν να «σπάσουν» μια CAPTCHA. Οι μόνοι που καθυστερούμε και ενοχλούμαστε από το να πρέπει να γράψουμε τυχαίες λέξεις σε δεκάδες blogs που ακολουθούμε κάθε φορά που θέλουμε να σχολιάσουμε σ’αυτά, είμαστε εμείς, οι αναγνώστες και σχολιαστές στα blogs σας. Σας παρακαλώ κλείστε τις CAPTCHA και ενεργοποιείστε την έγκριση σχολίων και ένα καλό φίλτρο για spam. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στα σχόλια και στην κίνηση.

Όσο για το WordPress.com/.org, μπορεί να είμαι προκατειλημμένη, αλλά πιστεύω ότι έχει πολύ καλύτερο σύστημα σχολίων και τέλειο φίλτρο spam, το οποίο θα αναφέρω παρακάτω.

8. Plug-ins.

Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Blogger, γιατί δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε πολλά σχετικά άρθρα στο ίντερνετ.

Στο wordpress, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε plug-ins, για να φέρετε το blog σας πιο κοντά στις ανάγκες σας. Παρακάτω, θα αναφέρω μερικά ωραία plug-ins, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, κάποια από τα οποία χρησιμοποιώ και εγώ στο blog μου.

–   Akismet: Το Akismet είναι το καλύτερο plug-in που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα spam. Πρέπει απλά να γραφτείτε και να πάρετε ένα κλειδί ΑΡΙ, να το ενεργοποιήσετε και να το παρακολουθείτε καθώς κάνει όλη τη δουλεία για εσάς. Δεν ξέρω τι έκανα πριν το βάλω, αλλά πραγματικά μου έχει σώσει πολύτιμο χρόνο. Ελέγχετε τα φάκελο με τα spam πού και πού για να μην χάστε κάποια αληθινά σχόλια που μια στις τόσες καταλήγουν από λάθος στο φάκελο με τα spam (κυρίως επειδή περιέχουν κάποιο link).

–   Simple SocialSharing Widgets & Icons: Ένα ωραίο plug-in που περιέχει τα περισσότερα και πιο σημαντικά εικονίδια για κοινοποίηση σε διάφορα site.

–   nRelate Related Content: Αυτό το plug-in βρίσκει τα πιο σχετικά posts από το αρχείο σας, και τα βάζει κάτω από το κάθε σας post. Με αυτόν τον τρόπο τα προωθεί ώστε να μπορούν οι αναγνώστες σας να βρουν άρθρα με παρόμοια θεματολογία, που μπορεί να τους αρέσουν.

–   Most popular posts: Όπως λέει και το όνομα του, βρίσκει τα πιο δημοφιλή άρθρα σας και τα δείχνει στην πλαϊνή στήλη. (Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές του για να δείχνει τα πιο δημοφιλή για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο). Το nRelate έχει επίσης ένα πολύ ωραίο με εικονίδια.

–   CommentLuv: Επιβραβεύστε τους αναγνώστες σας, βάζοντας αυτόματα ένα link για το τελευταίο τους post κάτω από το σχόλιό τους. Υπάρχει η επιλογή να το κλείσετε αλλά προτείνω σε όλους τους αναγνώστες μου, να το χρησιμοποιούν για να έχουν ένα σίγουρο link προς το blog τους, χωρίς να χρειάζεται να αφήσουν κάποιο έξτρα μέσα στο σχόλιο (μια μεγάλη μου παραξενιά/αντιπάθεια).

–   Pin it Button: Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούνε το Pinterest, έχουν ήδη το pin it button εγκατεστημένο στον browser τους, αλλά με αυτό το plug-in η δουλεία τους γίνεται πιο εύκολη.

 9. Blog email και φόρμα επικοινωνίας

 Κάθε blog πρέπει να έχει ένα εμφανές email, σε περίπτωση που κάποιος (αναγνώστης ή διαφημιστής) επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Είναι καλύτερο να αναγράφεται σε κάποιο εικονίδιο ώστε να είναι πιο δύσκολο να το βρούνε τα bots (και να σας γεμίσουν spam). Αλλά μερικοί προτιμούν να έχουν την επιλογή να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω φόρμας, οπότε βεβαιωθείτε ότι τους παρέχετε αυτήν την επιλογή. Ένα καλό plug in, για το wordpress είναι το Contact form 7.

Σας συμβουλεύω, να επενδύσετε σε ένα custom email. Μοιάζει πιο επαγγελματικό. Εδώ θα βρείτε ένα βοηθητικό οδηγό για το πώς να το κάνετε. Φαίνεται πολύ καλύτερο από το να έχετε ένα Hotmail, gmail ή yahoo. Αλλά αν δεν μπορείτε, τουλάχιστον φτιάξτε ένα με το όνομα του blog σας.

Για παράδειγμα:

μην έχετε για blog email κάτι σαν αυτό:  mariacutiepie@***mail.com αλλά,
φτιάξτε κάτι σαν αυτό: doyouspeakgossip@***mail.com.

Αν έχετε self-hosted blog, σαν το δικό μου, χρησιμοποιείστε ασυζητητί custom email.

 

Αυτό είναι το τέλος του 2ου μέρους των συμβουλών μας για το blogging. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή πρόταση, θα χαρούμε να σας απαντήσουμε. Ξέρω ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι εν μέρει υποκειμενικά, αλλά απευθύνονται στο ευρύ κοινό («συνάδελφους» bloggers). Αν διαφωνείτε με κάποιο απ’αυτά σας παρακαλούμε να είστε ευγενικοί στα σχόλια σας. Μας αρέσει η εποικοδομητική κριτική αλλά δεν εγκρίνουμε προσβλητικά σχόλια. Ο σκοπός αυτή της στήλης είναι να βοηθήσουμε bloggers σαν εμάς. Σας ευχαριστούμε πολύ που διαβάσατε το τεράστιο άρθρο μας. Τα λέμε τον επόμενο μήνα με την 3η ενότητα.

Εντωμεταξύ, μπορείτε να διαβάσετε κάποια σχετικά άρθρα σ’αυτά τα sites (στα Αγγλικά):

–   The Secrets to Successful Fashion Blogging by Pretty Shiny Sparkly

–   5 Things Every Blog Should Have by IFB

–   10 Things I Hate About Your Blog by Live Love Craft

–   10 Things I Hate About Your Blog by Jam Hands

–   Things that make people lose interest in your blog by Amy Lynn Andrews on FB.

 

Υ.Γ. Αύριο είναι τα γενέθλια μου! Θα χαρώ πολύ να περάσετε από τη σελίδα μου στο Facebook ή να μου ευχηθείτε στο Twitter! 🙂

 

BLOGLOVIN / FACEBOOK / TWITTER

Language: English


Feel free to Gossip about it:

22 comments on “My blogging tips Part 2 – How to choose your blog’s design

  1. Oh, I loved that! You are so talented! I agree a lot on numbers 5, 6, and 7, wow! I don’t like enormous headers, and I am trying to figure out how to make mine OK, with a decet size. Also, songs at work are bad and also the commenting thing… I did the same as you did. An account at wordpress only for that. And now there’s a blog I like, but it only allows comments by google mail accounts. Anyway, your posts are so helpful, thank you so much for that! Makia!
    Bee-zee recently posted..Words of WisdomMy Profile

    • I’m glad you did! Isn’t it annoying when you can’t comment on blogs you like? And the whole “I have to comment with my other ID now” is really frustrating too, not to mention time consuming. I’m particularly annoyed with blogs who have both name/URL option disabled AND a Captcha. The songs are also sooo annoying, but I have a browser add-on to block them.
      As for your header, I’m here when you need me and we can do it together. I can tell you the size you need, according to the one you have now, and I can help you design it. We’ll talk when you’re ready. 🙂
      Makia!

    • Thank you Ramona! It wasn’t one of my best birthdays but it was pretty good. 🙂
      I hope you liked my blogging tips! They apply to old bloggers too, not only new ones.

    • Eve, an kai kathisterimena logw provlimatwn me to PC mou, prospathisa na sou afisw sxolio sto blog sou, alla den ta katafera. Den vrika pouthena forma gia comment, ektos an einai provlima diko mou.
      S’euxaristw para poli gia to sxolio sou…Ithela na sou pw oti me siginise poli to teleutaio sou arthro “daddy’s girl”…etsi akrivws opws ta les einai…Distixws egw exasa to diko mou nwris, alla i agapi auti den ksexnietai! 🙂
      Elpizw na se ksanadw sintoma! Na pernas kala!

  2. More great tips M, totally agree especially #6 – I get really annoyed with auto-play songs! Especially when I’m surfing quietly at lunch hour, haha.. 🙂
    Steph recently posted..OnyxMy Profile

  3. Pingback: My blogging tips Part 3 – How to drive traffic to your blog | Do You Speak Gossip?

  4. Pingback: My blogging tips part 4 – How to make your posts stand out | Do You Speak Gossip?

  5. Great tips. I will be launching my brand new blog in a few weeks, so all these tips are greatly appreciated. Thank you.

    • You’re welcome! I’m just glad you found them so useful! Have a great start with your new blog, and don’t forget to check out the other parts in this category for more tips. 🙂

  6. Pingback: My blogging tips | A recap | Do You Speak Gossip?

  7. Pingback: My month in pics – May 2013 | Do You Speak Gossip?

Leave a Reply

Thank you so much for stopping by my blog. I read and appreciate every comment

  • Please leave your blog's link in the "website" box and NOT in the comment text
  • All extra links in the comment text will be deleted
  • Read the full comment policy here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge